Hvis dit land eller område kræver, at du beregner moms af salgs- og købstransaktioner, så du kan indberette beløbene til skattemyndighederne, kan du konfigurere Dynamics NAV til automatisk at beregne moms på salgs- og købsdokumenter. Du kan finde flere oplysninger i Konfigurere beregnings- og bogføringsmetoder for moms.
Der er dog nogle opgaver i forbindelse med moms, der kan udføres manuelt. Du kan f.eks. rette et bogførte beløb, hvis du opdager, at en leverandør anvender en anden afrundingsmetode.
Du kan beregne og vise momsbeløb i salgs- og købsdokumenter forskelligt, afhængigt af den type debitor eller kreditor, du handler med. Du kan også tilsidesætte det beregnede momsbeløb for at have det samme momsbeløb som det, der er beregnet af kreditoren i en given transaktion.
Når du vælger et varenummer i feltet Nummer i et salgsdokument, udfylder Dynamics NAV også feltet Salgspris. Salgsprisen stammer fra enten Vare-kortet eller fra de varesalgspriser, der er tilladt for varen og debitoren. Dynamics NAV beregner kun Linjebeløb, når du angiver et antal for linjen.
Hvis du sælger til detailhandelsvirksomheder, skal priserne på salgsdokumenterne evt. være inkl. moms. For at gøre dette skal du markere afkrydsningsfeltet Priser inkl. moms på dokumentet.
Hvis afkrydsningsfeltet Priser inkl. moms er markeret på et salgsdokument, vil felterne Salgspris og Linjebeløb være inkl. moms. Feltnavnene vil også afspejle dette. Som standard er moms ikke inkluderet i disse felter.
Hvis afkrydsningsfeltet ikke er markeret, vil felterne Salgspris og Linjebeløb udfyldes ekskl. moms, og feltnavnene vil afspejle dette.
Du kan oprette standardindstillinger for Priser inkl. moms for alle salgsdokumenterne for en kunde i feltet Priser inkl. moms på kortet Debitor. Du kan også oprette varesalgspriser, så de er inkl. eller ekskl. moms. Sædvanligvis vil varesalgsprisen på varekortet være prisen ekskl. moms. Det er oplysningerne i feltet Salgspris inkl. moms på Vare-kortet, der bruges til at bestemme salgsprisbeløbet for salgsdokumenter.
Følgende tabel indeholder en oversigt over, hvordan salgsprisbeløbene for et salgsdokument beregnes, når du har oprettet priser i vinduet Salgspriser:
Feltet Salgspris inkl. moms på varekortet | Feltet Priser inkl. moms i salgshovedet | Handling |
---|---|---|
Ingen markering | Ingen markering | Salgsprisen på varekortet kopieres til feltet med salgsprisen ekskl. moms i salgslinjerne. |
Ingen markering | Markering | Momsbeløbet pr. salgsenhed beregnes og lægges til salgsprisen på varekortet. Den samlede salgspris indsættes derefter i feltet med salgsprisen inkl. moms på salgslinjerne. |
Markering | Ingen markering | Programmer beregner momsbeløbet, der er medtaget i Salgsprisen på varekortet ved hjælp af momsprocenten relateret til feltet Momsvirksomhedsbogf.gruppe. Bogføring Gr. (Pris) og Modkontos momsprod.bogf.gr. Kombination af bogføringsgruppe. Salgsprisen på varekortet, reduceret med momsbeløbet, angives derefter i feltet Enhed pris ekskl. MOMS i salgslinjerne. |
Markering | Markering | Salgsprisen på varekortet kopieres til feltet med salgsprisen inkl. moms i salgslinjerne. |
Du kan korrigere bogførte momsposter. Det giver mulighed for at ændre de samlede salgs- eller købsmomsbeløb uden at ændre momsgrundlaget. Det kan være nødvendigt, hvis du f.eks. modtager en faktura fra en leverandør, der har beregnet momsen forkert.
Selvom du måske har oprettet en eller flere kombinationer til håndtering af importmoms, skal du angive mindst én momsproduktbogføringsgruppe. For eksempel kan du navngive den RETTELSER med henblik på korrektion, medmindre du kan bruge den samme finanskonto i feltet Købsmomskonto på momsbogføringslinjen. Du kan finde flere oplysninger i Konfigurere beregnings- og bogføringsmetoder for moms.
Hvis en kontantrabat er beregnet på basis af et fakturabeløb, der er inkl. moms, tilbagefører du momsen af kontantrabatten, når rabatten er tildelt. Bemærk, at du skal aktivere feltet Reguler moms ved kontantrabat for både opsætning af finanskontiene generelt og momsbogføringsopsætning for en bestemt kombination af en momsvirksomhedsbogføringsgruppe og en momsproduktbogføringsgruppe.
Vælg oversigtspanelet Fakturering.
Det samlede momsbeløb på fakturaen, grupperet efter moms-id, vises på linjerne. Du kan justere beløbet manuelt i feltet Momsbeløb på linjerne for hvert moms-id. Når du retter i feltet Momsbeløb, kontrolleres det, at du ikke har ændret momsen med mere end det beløb, du har angivet som den maksimalt tilladte difference. Hvis beløbet er uden for den maksimalt tilladte momsdifference, vises der en advarsel, hvor den maksimalt tilladte difference vises. Du vil ikke kunne fortsætte, før beløbet ændres, så det ligger inden for de acceptable parametre. Vælg OK, og angiv et andet Momsbeløb, som ligger inden for det tilladte. Hvis momsdifferencen er lig med eller lavere end den maksimalt tilladte, deles momsen proportionalt mellem de dokumentlinjer, der har det samme moms-id.
Du kan også justere momsbeløb i finans-, salgs- og købskladder. Det kan f.eks. være nødvendigt, når du angiver en kreditorfaktura i kladden, og der er en forskel mellem det momsbeløb, som Dynamics NAV har beregnet, og momsbeløbet på kreditorfakturaen.
Når du har fuldført konfigurationen som beskrevet ovenfor, kan du justere værdien i feltet Momsbeløb på finanskladdelinjen eller værdien i feltet Modkontos momsbeløb på salgs- eller købskladdelinjen. Dynamics NAV kontrollerer, at differencen ikke er større end det angivne maksimum.
Hvis differencen er større, bliver der vist en advarsel med den maksimalt tilladte difference. Hvis du vil fortsætte, skal du justere beløbet. Vælg OK, og angiv derefter et beløb, som ligger inden for det tilladte. Hvis momsforskellen er lig med eller lavere end det maksimalt tilladte, viser Dynamics NAV differencen i feltet Momsdifference.
I stedet for at bruge en finanskladde, når du bogfører en faktura med importmoms, kan du bruge en købsfaktura.
Når du sælger varer til en kunde i et andet EU-land/-område, skal du tilsende kunden et leveringscertifikat, som kunden skal underskrive og returnere til dig. Der er følgende procedurer for behandling af leveringscertifikater for salgsleverancer, men de samme trin gælder for serviceleverancer af varer og returvareleverancer til kreditorer.
Som standard, hvis afkrydsningsfeltet Leveringscertifikat påkrævet er markeret for opsætningen af momsbogføringsgruppen for kunden, er feltet Status indstillet til Påkrævet. Du kan opdatere feltet for at angive, om kunden har returneret certifikatet.
Hvis opsætningen af momsbogføringsgruppe ikke har afkrydsningsfeltet Leveringscertifikat påkrævet markeret, oprettes der en post, og feltet Status indstilles til Ikke tilgængelig. Du kan opdatere feltet for at afspejle de korrekte statusoplysninger. Du kan manuelt ændre status fra Ikke tilgængelig til Påkrævet og fra Påkrævet til Ikke tilgængelig efter behov.
Når du opdaterer feltet Status til Påkrævet, Modtaget eller Ikke modtaget, oprettes der et certifikat.
Du kan bruge vinduet Leveringscertifikater til at få et overblik over status for alle bogførte leverancer, der er blevet oprettet et leveringscertifikat for.
Vælg Udskriv leveringscertifikat.
Du kan se eller udskrive dokumentet. Når du vælger Udskriv leveringscertifikat og udskriver dokumentet, bliver afkrydsningsfeltet Udskrevet automatisk markeret. Desuden, hvis det ikke allerede er angivet, opdateres status for certifikatet til Påkrævet. Du kan evt. også medtage det udskrevne certifikat i leverancen.
Vælg handlingen Udskriv leveringscertifikat.
Alternativt kan du udskrive et certifikat fra siden Leveringscertifikat.
Markér afkrydsningsfeltet Udskriv linjedetaljer for at medtage oplysninger fra linjerne på leverancedokumentet i certifikatet.
På siden Leveringscertifikat skal du vælge knappen Udskriv for at udskrive rapporten eller vælge handlingen Vis udskrift for at se den på skærmen.
Feltet Status for leveringscertifikat og feltet Udskrevet opdateres med leveringen på siden Leveringscertifikater.
Send det trykte leveringscertifikat til underskrift hos kunden.
Vælg den relevante indstilling i feltet Status.
Hvis kunden ikke har returneret det signerede forsyningscertifikat, skal du vælge Ikke modtaget. Feltet Modtagelsesdato opdateres. Modtagelsesdatoen er som standard angivet til den aktuelle arbejdsdato.
Du kan ændre datoen for at afspejle den dato, hvor du modtog kundens signerede leveringscertifikat. Du kan også føje et link til det signerede certifikat ved hjælp af almindelig Dynamics NAV-sammenkædning.
Hvis kunden ikke returnerer det signerede forsyningscertifikat, skal du vælge Ikke modtaget. Du skal derefter tilsende kunden en ny faktura, der inkluderer moms, fordi den oprindelige faktura ikke vil blive accepteret af skattemyndighederne.
Hvis du vil se en gruppe af certifikater, skal du starte fra vinduet Leveringscertifikater og derefter opdatere oplysninger om status for udestående certifikater, når du får dem tilbage fra dine kunder. Dette kan være nyttigt, når du vil søge efter alle de certifikater, der har en bestemt status, for eksempel Påkrævet, hvis status du vil opdatere til Ikke modtaget.
Vælg den relevante indstilling i feltet Status.
Hvis kunden ikke har returneret det signerede forsyningscertifikat, skal du vælge Ikke modtaget. Feltet Modtagelsesdato opdateres. Modtagelsesdatoen er som standard angivet til den aktuelle arbejdsdato.
Du kan ændre datoen for at afspejle den dato, hvor du modtog det signerede leveringscertifikat. Du kan også føje et link til det signerede certifikat ved hjælp af almindelig Dynamics NAV-dokumentsammenkædning.
Du kan ikke oprette et nyt leveringscertifikat i vinduet Leveringscertifikat, når du navigerer til det ved hjælp af denne procedure. Hvis du vil oprette et certifikat til en forsendelse, der ikke var sat op til at kræve ét, skal du åbne den bogførte salgsleverance og bruge den ene af de to fremgangsmåder, der er beskrevet ovenfor:
Konfigurere beregnings- og bogføringsmetoder for moms
Fremgangsmåde: Rapportere moms til en skattemyndighed
© 2017 Microsoft. Alle rettigheder forbeholdes.