Opgavekøer i Dynamics NAV giver brugerne mulighed for at planlægge og køre specifikke rapporter og kodeenheder. Du kan angive opgaver, der skal køres én gang eller gentagne gange. Det kan f.eks. være en god idé at køre rapporten Sælger - salgsstatistik ugentlig for at spore salget pr. sælger hver uge, eller at køre kodeenheden Behandl servicekø for mail dagligt for at sikre, at afventende mail til debitorer om deres serviceordrer sendes ud tids nok.
Vinduet Opgavekøposter viser alle eksisterende sager. Hvis du tilføjer en ny opgavekøpost, du vil planlægge, skal du angive oplysninger om typen af det objekt, du vil køre, f.eks. en rapport eller kodeenhed, og navnet og objekt-id'et for det objekt, du vil køre. Du kan også tilføje parametre for at angive funktionsmåden for opgavekøposten. Du kan f.eks. tilføje en parameter til kun at sende bogførte salgsordrer. Du skal have tilladelse til at køre den pågældende rapport eller kodeenhed, ellers genereres der en fejl, når opgavekøen køres.
Du kan også angive et filter i feltet Opgavekøkategorifilter. Kategorier for opgavekøen kan bruges til at gruppere sager på listen.
Dynamics NAV kører automatisk sagerne i overensstemmelse med de angivne planer for hver opgavekøpost. Du kan også starte, stoppe og sætte en opgavekøpost i venteposition manuelt.
Fejl vises i vinduet Logposter i opgavekø vindue, som du kan få adgang til fra båndet. Du kan også foretage fejlfinding for opgavekøfejl. De data, der genereres, når der køres en opgavekø, gemmes i databasen.
Jobkøer er et effektivt værktøj til at planlægge kørsel af forretningsprocesser i baggrunden. For eksempel kan der være en forekomst, hvor flere brugere forsøger at bogføre salgsordrer på samme tid, men hvor kun én ordre kan behandles ad gangen. Ved at oprette en baggrundsbogføring kan du placere bogføringerne i en kø til behandling i baggrunden.
Alternativt kan du planlægge posteringer i timevis, når det er belejligt for din organisation. F.eks. giver det muligvis mening i din virksomhed at køre visse rutiner, når de fleste af dataindtastningerne for den pågældende dag er afsluttede. Du kan opnå dette ved at indstille opgavekøen til at køre forskellige massebogføringsrapporter, f.eks. rapporterne Massebogfør salgsordrer, Massebogfør salgsfakturaer, og Massebogfør salgskreditnotaer.
Dynamics NAV understøtter baggrundsbogføring for følgende dokumenttyper:
Salg: salgsordre, returvareordre, kreditnota, faktura
Køb: indkøbsordre, returvareordre, kreditnota, faktura
Hvis opgavekøen ikke kan bogføre salgsordren, ændres status til Fejlmeddelelse, og salgsordren føjes til listen over salgsordrer, som brugeren skal håndtere.
Når du planlægger et bilag til bogføring, og bogføringen starter, konfigureres bogføringsrutinen automatisk til timeout i to timer, hvis den holder op med at svare af en eller anden årsag.
Du konfigurerer denne anvendelse af opgavekøen i henholdsvis vinduet Salgsopsætning eller vinduet Købsopsætning. På oversigtspanelet Baggrundsbogføring skal du markere afkrydsningsfeltet Bogfør dokumenter via opgavekøen og udfylde de relevante oplysninger. Her kan du også bruge feltet Opgavekøkategorikode til at udføre alle Opgavekøposter med denne kode. Du kan f.eks. bruge kategorien Salgsbogføring, der filtrerer alle salgsordrer, der svarer til en opgavekø, der har den samme kategorikode.
Hvis du konfigurerer et opgave, der bogfører og udskriver dokumenter, og printeren viser en dialogboks, f.eks. en anmodning om legitimationsoplysninger eller en advarsel om næsten tom blækpatron, bogføres dit dokument, men det udskrives ikke. Den tilsvarende opgavekøpost får på et tidspunkt timeout og feltet Status indstilles til Fejl. Derfor anbefaler vi, at du ikke bruger en printeropsæting, der kræver interaktion med visningen af printerdialogbokse i forbindelse med baggrundsbogføring.
Delen Min opgavekø viser de poster i opgavekøen, som en bruger har startet, men som ikke er færdige endnu. Som standard er delen ikke synlig, så du skal føje den til dit rollecenter. Du kan finde flere oplysninger i Sådan ændres rollecentre.
I denne del kan du se de dokumenter, der behandles, eller som er i kø, hvor dit id er angivet i feltet Tildelt bruger-id. Denne del hjælper dig med at holde styr på alle poster i opgavekøen, herunder dem der er relateret til baggrundsbogføring. Denne del kan give dig et overblik over, om der er opstået en fejl i bogføringen af et dokument, eller om der er fejl i en opgavekøpost. Delen giver dig også mulighed for at annullere bogføringen af et dokument, hvis det ikke kører.
Opgavekøposter kører på basis af tilladelser. Disse tilladelser skal tillade kørsel af rapporten eller codeunit'en.
Når en opgavekø aktiveres manuelt, køres den med legitimationsoplysningerne for brugeren. Når en opgavekø aktiveres som en planlagt opgave, køres den med legitimationsoplysningerne for serverforekomsten. Når en opgave kører, køres den med legitimationsoplysningerne for den opgavekø, der aktiverede den. Men den bruger, der oprettede opgavekøposten, skal dog også have tilladelser. Når en opgave er tilstanden "Kør i brugersession" (f.eks. i baggrundsbogføring), køres den med legitimationsoplysningerne for den bruger, der oprettede jobbet.
Hvis du bruger tilladelsessættet SUPER, der følger med Dynamics NAV, har du og dine brugere tilladelse til at køre alle objekter. I dette tilfælde begrænses adgangen for hver bruger kun af tilladelser til data.
Opgavekøposten har mange felter, hvis formål er at overføre parametre i en codeunit, du har angivet til kørsel sammen med en opgavekø. Det betyder også, at codeunits, der skal køres via opgavekøen, skal angives med opgavekøposten som en parameter i udløseren OnRun. Dette giver et ekstra niveau af sikkerhed, da dette forhindrer brugerne i at køre vilkårlige kodeenheder via opgavekøen. Hvis brugeren skal overføre parametre til en rapport, er den eneste måde at gøre dette ved at placere rapportudførelsen i en codeunit, som derefter analyserer inputparametrene og skriver dem i rapporten, før den udføres.
Installation og administration i Dynamics NAV
Opsætning af Dynamics NAV
© 2017 Microsoft. Alle rettigheder forbeholdes.